Да поговорим Коментар

Какво да търсите при избора на моторно масло

масло смяна

Моторното масло играе важна роля в работата на автомобилния двигател. Охлажда части, смазва въртящи се механизми, предпазва от корозия и отстранява продуктите от износване.

Какво представляват вискозитетните степени, какво означават абревиатурите SAE, API и ILSAC

Ако не използвате двигателно масло или използвате лошо качество, механизмите ще се износват по-бързо. По този начин двигателят може да се повреди.

Повечето собственици на автомобили вярват, че моторните масла се предлагат в минерални, полусинтетични и синтетични разновидности. Това обаче не е съвсем вярно. Има още много групи базови масла, на базата на които се произвеждат моторни масла.

Кои са групите масла

  • Първият е минерален
  • Вторият е минерален, хидрообработен
  • Трето – синтетични хидрокрекинг масла
  • Четвърто – полиалфаолифини
  • Пето – сложни алкохоли, етери, силикони.

Първите три групи са минерални, а четвъртата и петата са синтетични масла.

Маслата от различни групи често се смесват, така че не винаги е ясно какво точно е включено в даден продукт.

На пазара има все по-малко синтетични (PAO) масла. Те се заменят с хидрокрекинг синтетика и добре рафинирани минерални масла. Сега маслата с думата „синтетика“ на опаковката не винаги са 100% направени на базата на трета, четвърта и пета група – това може да бъде смес от минерални базови масла с хидрокрекирана синтетика.

 

Какво е одобрение от производителя и къде да го намерите

Моля, прочетете внимателно ръководството за употреба, преди да закупите продукта. Прилича на малка книжка. Той съдържа препоръките на производителя – кое моторно масло може да се използва. Има и информация за одобрението на автомобила.

Оригиналните одобрения на автомобилните производители показват кои масла могат да се наливат в двигателя и кои не. Цялата информация за одобрение може да бъде намерена на етикета. Именно от тези данни е лесно да се ориентирате и да заключите дали продуктите са съвместими.

Ако в ръководството за употреба пише WCC-M2 °C-913-D за одобрение за автомобил Ford, тогава трябва да налеете точно такова масло.

Ако спешно трябва да добавите масло, можете да вземете продукт от всяка марка, която има този толеранс.

Не всички производители на автомобили имат тези одобрения. Поради това потребителите често обръщат внимание на по-сложни класификации.

Каква е степента на вискозитет по SAE

Следващият важен параметър при избора на масло е степента на вискозитет. Обозначава се с големи числа и буквата W върху кутията. Вискозитетът се класифицира според SAE – Американската асоциация на автомобилните инженери. Това е основната класификация на моторните масла.

Например масло SAE 5W-30. Буквата W – от английската зима, тоест зима. От числото „5“ трябва да извадите числото „35“ – и получавате температура от -30 ° C, при която помпата ще изпомпва това масло. Ако буквата W е предшествана от числото „10“, трябва също да извадите числото „35“ от него – и получавате температура от -25 ° C. Защо винаги е необходимо да извадите числото „35“? Вече няколко години нито един специалист от петролните компании не може да ми отговори на този въпрос.

Числото „30“ след буквата W показва как се променя вискозитетът, ако температурата на маслото се повиши от 40°C до 100°C. Индексите на вискозитет са различни. Това се дължи на факта, че в повечето страни има забрана за загряване на двигателя. Така, за да не плащат глоби, шофьорите тръгват веднага след запалването на двигателя.

Ако в ръководството за експлоатация на автомобила е написана една опция, трябва да се избере само тя.

Ако инструкцията предлага няколко опции, можете да изберете една от тях. Например, производителят посочи стойностите ​0w30, 0w40, 5w30, 5w40, 10w40. За шофиране с висока скорост с тежък товар – изберете индикатори с числото „40“. Ако използвате колата в щадящ режим – с числото „30“. При замръзване при -35 ° C – 0w. За мек климат – 10w.

Защо се нуждаете от одобрение за клас на качество на API

В повечето случаи не е достатъчно да изберете продукт само въз основа на вискозитета на маслото. Трябва да се имат предвид и други класификации, като допустимите отклонения на API. Те са маркирани с букви.

За бензинов двигател преди 2000 г. ще е необходима туба с масло с надпис API SL, а за автомобили, произведени през 2001 г. и 2010 г. – с надпис API SM. За нови автомобили – API SN.

В този случай последният толеранс замества предишните. Ако в ръководството за експлоатация на автомобила няма други изисквания, можете да изберете масло според тази класификация. Моля, обърнете внимание, че почти всички масла са двойно одобрени за бензин/дизел, като например API SN/CF.

За дизелови двигатели допустимите отклонения започват с буквата „C“. За автомобили по-стари от 2004 г. – одобрение CF и CF-4.

 

Какъв толеранс може да се посочи

Можете също да видите одобренията на ILSAC в ръководството на машината. Обикновено те са посочени за японски автомобили. Понякога корейците предписват толеранси на ILSAC. В този случай не е необходимо да се фокусирате върху старите допустими отклонения.

Обикновено се препоръчва масло с толеранс GF-5. Ако кутията е маркирана с GF-5 RS, този продукт е ресурсоспестяващ. Можете да изберете опцията, обозначена с RS или ACEA C2. Това масло се използва за двигатели, които са сглобени с минимални хлабини.

 

Как да изберем правилното двигателно масло

На първо място, трябва да проучите ръководството за автомобила, а именно да обърнете внимание на препоръките на производителя. Оригиналното одобрение на производителя на автомобила показва кое масло е предпочитано.
Изберете масло според степента на вискозитет SAE. Той е обозначен на кутията с число и буквата W. Този параметър трябва да бъде избран, като се вземат предвид климатичните особености на региона.

Обърнете внимание на класа на качество на API – трябва да изберете масло в съответствие с годината на производство на автомобила.
При избора на масло за автомобили, произведени в Азия, те се ръководят от класификацията ILSAC. Препоръчва се масло с одобрение GF-5 или GF-5 RS.