Виж кой говори Да поговорим

Акушерките приветстват увеличението на периода за домашни здравни грижи за новородени, но искат още промени

шише бебе хранене

Повечето родители на новородени не използват възможността за домашно посещение на акушерка или медицинска сестра в първите две седмици след раждането. Причината е в изискването съответният професионалист да има договор с личен лекар. Това обясни в интервю за „Хоризонт“ Инна Ненова, председател на Националния професионален консултативен съвет на акушерките.

Според нея предложеното разширяване на периода за домашни медицински грижи на 6 месеца е добро, но няма как да се случи при това прекъсване на веригата.

Медицинските сестри, които работят при личните лекари, често не наблюдават бременните жени, а акушерките, които ги проследяват, нямат договор с общопрактикуващ лекар и нямат право да ги посетят у дома след раждането. Така много от майките не получават домашните медицински грижи за бебето в първите 14 дни, обясни Инна Ненова. Според нея промяната в срока е добра идея.

„Защото в рамките на 14 дни и само две посещения не могат да се обхване пълният пакет от въпроси, които родителите обикновено имат. Не може да се проследи качествено развиването на бебето, включително и да се дадат съвети, свързани с кърменето в по- продължителен етап, захранването и неговото развитие и израстване.“

Нужни са обаче и други изменения.

„Относно кои колеги могат да осъществяват тези посещения. Защото пак казвам – така както е заложено в момента, се прекъсва веригата и не може да осигури пълноценна и продължаваща грижата за пациентките.“

От Съвета на акушерките ще направят свои предложения по проекта на здравното министерство.

Източник: БНР