Да поговорим Интервю

Автоинтервю в 10 въпроса

Автоинтервю в 10 въпроса

10 въпроса. Отговаря Александрина Александрова-Петрова
Ние питаме, вие отговаряте

Име: Александрина Александрова-Петрова
Възраст: 36 и нещо
Брой деца: 2
Вид деца: Момчета.
Любима играчка: Колички, бордови игри, от скоро – пъзели.

– Как стана родител?
– Случайно. По първоначални замисли – от края на пубертета, около 25-тата ми година, изобщо не беше въведено в системата, че ще имам деца. Беше „ако“ вариант.
– Защо е хубаво да си родител?
– Защото… ако не си родител, не си човек.
– Какво е да си родител?
– Трудно. Сложно. Изморително. Забавно. Идиотско. Щастливо.
– Има ли разлика във възпитанието на детето, когато е момче или когато е момиче?
– Заложени са някакви стереотипи в главите ни. Затова се казва в много случаи, че не е лесно да огледаш момиче или момче. Но какъв е полът на детето, няма никакво значение. То е човек, просто малък. В етикета на отношенията има разлики. Които те правят интересен и предпочитан в очите на другия пол. Но да си човек – добронамерен, честен, успяващ, няма никакво значение дали си с панталони или с пола.
– Кога ставаш майка?
– Не знам, аз май още не съм станала. Физически ставаш майка веднага след зачеването. Психически – когато осъзнаеш какво правиш с детето, със себе си, с околния свят и хора.
– Би ли искала да си баща?
– Не. Направо се ужасявам от идеята.
– Как майката или бащата се превръщат в баба и дядо?
– Независимо :) – както се казва във вица, това положение не зависи от тях. Или ако го искат силно. Те се превръщат в такива, ако децата им водят децата си при тях, за да свикват едни с други или ако живеят заедно. Това е супер форма на родителството. Хем трябва да си родител на детето ти, хем трябва да си родител на внучето. Шизофренна работа.
– Какви предимства ти дава фактът, че си родител?
– Разширява ти кръгозора. Хлапетата дават неочаквана за обремененото ни съзнание гледна точка. Обикновено те опростяват всичко до ниво, което не си предполагал, че може да се стигне.
– Какви недостатъци има родителството?
– Два са. Единият и по-голям за мен недостатък е, че не можеш да спиш. Аз не съм поспалива по принцип, но като ми се натрупа безсъние – по-добре да не си около мен, много се заяждам, карам се, реве ми се. Казано директно – мозъкът ми изключва. А вторият – нямаш особено много лично време. В началото – даже изобщо.
– Трябва ли да се спазват съветите за най-добра майка, най-добър родител?
– И да, и не. Но не е лошо да се знаят. За да може да се видоизменят спрямо ситуацията, детето, поколението.

Снимка на корицата: pixabay.com