Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Стрес по време на бременност

Бременността може да породи у вас редица емоции, включително чувство на тревожност или стрес, но това е напълно нормално. Стресът е нормална реакция към голяма промяна (като бременност). В някои случаи стресът може дори да е полезен за хората, защото може да ги подтикне да предприемат действия, когато са изправени пред лицето на нови предизвикателства. Твърде многото стрес обаче би могъл да бъде непосилен и дори да доведе до здравословни проблеми както за вас, така и за вашето бебе.

 

Какво може да причини стрес по време на бременност?

За някои жени откриването, че са бременни може да бъде стресиращо преживяване само по себе си. Може да почувствате, че сте загубили контрол или нямате достатъчно ресурси, за да управлявате това, което ще изпитате. Стресът може да дойде от непланирана бременност или от забременяване след предишен негативен опит с бременност, раждане или майчинство, като спонтанен аборт или смърт на бебе.

Може да бъде стресиращо, докато чакате резултатите от вашите предродилни тестове и се справяте с физическите промени на бременността.

Ситуацията у дома може да причини стрес, като например да си самотен родител или тийнейджър и да се чудиш как ще се справиш, или да изпитваш трудности в отношенията, което може да включва семейно насилие.

Бременността може да доведе до практически предизвикателства, като финансови затруднения, преместване и смяна на работа.

Емоционален стрес, като скръб, като смърт в семейството, минала тревожност, депресия или друго психично заболяване, могат да причинят повече стрес по време на бременност, както и проблеми с наркотици и алкохол.

Ако ви се случва повече от едно от горните по едно и също време, може да изпитате още повече стрес.

 

Как стресът може да повлияе на вас и бебето ви?

Хроничният (продължаващ) стрес може да повлияе на собственото ви здраве или благополучие и може да включва главоболие, проблеми със съня, учестено дишане и ускорен пулс.

Някои хора може също да изпитат:

 • натрапчиви мисли
 • безпокойство
 • гняв
 • проблеми с храненето (твърде много или твърде малко храна, или погрешно хранене)
 • трудности с отпускането

Хроничният стрес също може да причини проблеми на вашето бебе. Те могат да включват ефекти върху растежа на вашето неродено бебе и продължителността на бременността. Те могат също да увеличат риска от проблеми в бъдещото физическо и умствено развитие на вашето бебе, както и поведенчески проблеми в детството.

 

Намаляване на стреса по време на бременност

Важно е да се грижите за психическото си здраве по време на бременност, точно както е важно да се грижите за физическото си такова. Когато се чувствате добре, доволни и щастливи, можете по-добре да управлявате стреса. Когато стресът ви е овладян, няма вероятност той да доведе до сериозни последици за вас или вашето бебе.

За да намалите стреса, можете да опитате следното:

 • Обърнете внимание на причините за стреса ви и забележете какво се случва, когато се чувствате стресирани.
 • Опитайте се да забавите темпото, да си починете и да не се натоварвате твърде много.
 • Придържайте се към здравословна, добре балансирана диета, за да поддържате здравето на вас и вашето бебе.
 • Говорете с някого, на когото имате доверие, относно вашите притеснения и как се чувствате.

Физическата активност и релаксацията също могат да помогнат за намаляване на стреса:

 • Участвайте в редовни упражнения, подходящи за бременност.
 • Правете йога, медитация или релаксация чрез класове или с помощта на приложения, видеоклипове и подкасти.
 • Намерете любимо разсейващо занимание като четене, гледане на телевизия или хоби и му се отдайте.
 • Прекарвайте време с хора, които ви карат да се чувствате спокойни.

Не е нужно да се справяте сами. Опитайте се да потърсите помощ, когато имате нужда от нея и приемете офертите на хората да ви помогнат.

Източник: Pregnancy birth baby