Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Средиземноморската диета при бременност помага за развитието на бебето

най-добрата храна

Според ново клинично проучване майките, които са спазвали средиземноморска диета по време на бременността, са подобрили когнитивното, социалното и емоционалното развитие на децата си на 2-годишна възраст в сравнение с децата, чиито майки не са спазвали тази диета, съобщи Си Ен Ен.

“Въпреки предишните данни, които предполагат връзка между неблагоприятния начин на живот и по-лошото невроразвитие на децата, нито едно предишно проучване не е оценявало дали начинът на живот подобрява невроразвитието”, казва съавторът на проучването д-р Франческа Кровето от Изследователския център за фетална медицина BCNatal към Университета на Барселона в Испания.

“На втората година мозъкът на децата събира част от ползите, които са получили от адекватното хранене по време на вътреутробния си живот”, казва д-р Мигел Мартинес Гонсалес, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета на Навара в Памплона, Испания.

“Нито един друг модел на хранене не притежава толкова впечатляващи научни доказателства, колкото традиционната средиземноморска диета”, категоричен е Гонсалес, който е и професор по хранене в Харвардското училище за обществено здраве “Т. Х. Чан” в Бостън.