Здрав дух в здраво тяло Полезното и Приятното

Първото раждане пряко свързано с продължителността на живота?

Първото раждане пряко свързано с продължителността на живота?

След завършено изследване наскоро група учени от университета Коимбра в Португалия развиха теория, че първото раждане е пряко свързано с продължителността на живота. Планирането на бременността винаги е било отговорна и много индивидуална работа. Една иска да бъде млада майка и на 40 години вече да е баба, а друга иска да отдели време за кариера или да натрупа достатъчно ползи и знания, които могат да бъдат предадени на детето.

Преди само десетина-двайсет години много хора твърдяха, че колкото по-рано се роди, толкова по-добре и за майката, и за детето, защото тялото е младо и ще се справи с всичко. За нормална възраст за раждане на първо дете се смяташе възрастта 18-25 години. След това тя стигна до 28 години, а след това се премести малко повече до 30 години. Бременните жени над 30-годишна възраст обаче в нашите болници често се наричаха ​​стари.

Но наскоро изследователи от португалския университет Коимбра заявиха, че жените, които раждат за първи път на 30 години или повече, живеят по-дълго. Те сравняват очакваната продължителност на живота на жените, родили на 20 години, и тези, които имат дете след 30 години. Най-важното заключение, постигнато от учените, е, че колкото по-късно се ражда детето, толкова по-дълго се живее после. Също така, жените, които са родили първо дете на възраст над 30 години, са по-малко чувствителни към сенилна деменция. Някои психолози и социолози вярват, че майките след 30 години имат по-стабилна психика, така че нервната им система страда по-малко. Други казват, че закъснелите майки са по-успешни и образовани, за да могат да си позволят качествен начин на живот, който отново засяга дълголетието.

снимка: pixabay