Прилики и Разлики Семеен портрет

Папата призова за забрана на сурогатното майчинство

Бременна жена

Папа Франциск призова международната общност да се ангажира със забраната на сурогатното майчинство (СММ), като осъди „комерсиализацията“ на човешкото тяло, предаде АФП.

„Пътят на мира изисква зачитане на живота, на всеки човешки живот, като се започне от този на нероденото дете в утробата, който не може да бъде потискан или да се превръща в обект на комерсиализация“, заяви Франциск по време на поздравленията си към дипломатическия корпус във Ватикана.

„В това отношение смятам практиката на сурогатното майчинство за осъдително, защото тя сериозно накърнява достойнството на жените и децата“, допълни той. „Затова се надявам, че международната общност ще се ангажира с всеобща забрана на тази практика“.

Католическата църква се противопоставя на СММ – техника за медицински подпомогната репродукция, която включва имплантиране на ембрион в матката на сурогатна майка, която предава бебето на искащата го двойка, когато то се роди.

През юни 2022 г. аржентинският йезуит вече е определил СММ като „нехуманна практика“.

През ноември 2023 г. Ватиканът посочи, че децата на еднополовите двойки, независимо дали са осиновени или родени чрез сурогатно майчинство, могат да бъдат кръщавани.

В повечето европейски държави сурогатното майчинство е забранено. Използването на сурогатни майки понякога е разрешено или толерирано, стига да е безвъзмездно (Белгия, Нидерландия, Великобритания, Канада, Бразилия, Колумбия).Комерсиалното сурогатно майчинство, т.е. платеното СММ, е разрешено в някои американски щати.