Имаме бебе Плюс 1

Как да научите детето си да използва гърнето?

гърне бебе

Обучението да използват гърнето е голяма стъпка за децата, а и техните родители. Тайната на успеха? Време и търпение.

 

Време ли е?

Успехът в обучението за използване на гърне зависи от основните етапи на физическото и поведенческото развитие, а не от възрастта. Много деца показват признаци, че са готови за обучение на гърне на възраст между 18 и 24 месеца. Въпреки това, други може да не са готови, докато не навършат 3 години. Няма нужда да избързвате. Ако започнете твърде рано, обучението на вашето дете може да отнеме повече време.

Вашето дете готово ли е? Запитайте се:

  • Може ли вашето дете да ходи до тоалетна и да сяда на нея?
  • Може ли вашето дете да смъкне панталоните си и да ги повдигне отново?
  • Може ли вашето дете да разбере и следва основните указания?
  • Може ли вашето дете да си каже, когато има нужда да отиде до тоалетна?

Ако сте отговорили предимно с „да“, детето ви може да е готово. Ако сте отговорили предимно с не, може да изчакате – особено ако детето ви е на път да се сблъска с голяма промяна, като преместване например.

Вашата готовност също е важна. Нека мотивацията на вашето дете, вместо вашето нетърпение, води процеса. Опитайте се да не отъждествявате успеха или трудностите при ученето с интелигентността или упоритостта на вашето дете. Освен това имайте предвид, че злополуките са неизбежни и наказанието не играе роля в процеса. Планирайте обучение за тоалетна, когато можете да посветите времето и енергията си, за да бъдете последователни ежедневно в продължение на няколко месеца.

 

Как да започнете?

Когато е време да започнете обучението за гърне:

  • Подбирайте думите си. Решете кои думи ще използвате за телесните течности на вашето дете. Избягвайте отрицателни думи, като „мръсен“.
  • Подгответе оборудването. Поставете гърнето в банята или първоначално навсякъде, където детето ви прекарва по-голямата част от времето си. Насърчете детето си да седне на гърнето с дрехи, като за начало. Уверете се, че краката на детето ви лежат на пода или табуретка. Използвайте прости, положителни термини, за да говорите за тоалетната. Може да изхвърлите съдържанието на мръсна пелена в гърнето и тоалетната, за да покажете предназначението им.
  • Планирайте време за гърне. Накарайте детето си да седи на гърнето или тоалетната без памперс за няколко минути на интервали от два часа, както и рано сутрин и веднага след дрямка. За момчетата често е най-добре да овладеят уринирането в седнало положение и след това да преминат към изправяне. Останете с детето си и четете книга заедно или играйте с играчка, докато то седи. Позволете на детето си да стане, ако иска. Дори ако детето ви просто седи там, похвалете го за опита и му напомнете, че може да опита отново по-късно. Носете гърнето със себе си, когато сте далеч от дома с детето си.
  • Стигайте там бързо! Когато забележите признаци, че детето ви може да се наложи да използва гърнето – като гърчене, клякане или хващане за гениталната област – реагирайте бързо. Помогнете на детето си да се запознае с тези сигнали, да спре това, което прави, и да отиде до тоалетната. Хвалете детето си, че ви казва кога има нужда. Дръжте детето си в широки, лесни за сваляне дрехи.
  • Обяснете хигиената. Научете момичетата да разтварят краката си и да се избърсват внимателно отпред назад, за да предотвратят пренасянето на микроби от ректума във влагалището или пикочния мехур. Уверете се, че детето ви измива ръцете си след това.
  • Зарежете памперсите. След няколко седмици на успешно използване на гърнето, детето ви може да е готово да смени пелените за тренировъчни панталони или бельо. Празнувайте прехода. Нека детето ви се върне към пелените, ако не може да се справи.

Ако детето ви се съпротивлява да използва гърнето или тоалетната или не овладява това в рамките на няколко седмици, направете почивка. Вероятно все още не е готово. Притискането на детето ви, когато то не е готово, може да доведе до разочароваща борба за власт. Опитайте отново след няколко месеца.

 

Инциденти ще се случват

За справяне с инцидентите:

Запазете спокойствие. Не се карайте, не наказвайте и не засрамвайте детето си. Използвайте окуражителни думи.

Бъдете подготвени. Дръжте под ръка бельо и дрехи за смяна, особено в училище или в детска градина.

Източник: Mayo Clinic