Uncategorized

Фелдшер от Спешна помощ изроди бебе в линейка

раждане бебе

Фелдшер от Спешна помощ изроди бебе в линейка. В края на нощната му смяна е трябвало да транспортира жена с оплаквания от Айтос към Бургас. По път за лечебното заведение в областния град се наложило спешно раждане.

Радко Радев е изпратен по сигнал около 04:00 ч. тази сутрин на адрес в Айтос, тъй като бременна жена в 9-ия месец получила множество болки в корема.

„Качих родилката в линейката и още като тръгнахме се спука околоплодният мехур, изтекоха околоплодните води и започна раждането по време на транспорта. До разклона на с. Съдиево по посока Бургас от Айтос изродих бебето“, разказва Радко Радев, фелдшер в Спешна помощ.

Бебето е момче с тегло 2 кг. и 800 гр. и с височина 45 см. Кръстен е Митко. А оказва се фелдшер Радев вече има опит в подобни ситуации.

„В 52-годишната ми практика имам някъде около 20 раждания само по време на транспорт в линейката. Не се притеснявам, когато има такова раждане. Тръпката е много голяма, защото се появява нов живот на този свят“, допълни Радко Радев.

Той е един от най-старшите медици в бургаската спешна помощ и е пример за своите по-млади колеги.

„Той ми предава много знания, много опит, аз с удоволствие слушам всичките негови съвети, защото е изключително опитен, отговорен и всеотдаен към работата си“, каза още Ренета Маджарова, лекарски асистент в ЦСМП-Бургас.

Опитният медик определи израждането на бебе като най-сложната процедура, с която един медик от Спешна помощ може да се сблъска.

В родилната зала е различно – имаш всички условия и екип от трима-четирима или дори пет човека медицински и помощен персонал. Друго е, когато си сам. Ние сме екип от шофьор и фелдшер, но шофьорът кара линейката през това време и всичко става в движение. Аз сам трябва да обслужвам родилката и да се грижа и за здравето на бебето“, коментира още фелдшерът.