Красота и стил Полезното и Приятното

(О)бременен шопинг

(О)бременен шопинг

Аз съм от онези хора, които всяка сутрин стават с въпроса „Какво да облека?“. Мъка, знаете как е. И аз както повечето други момичета и жени притежавам ужасно много дрехи, включително такива, които са купувани някога, никога не са обличани и просто си стоят някъде, отдавна забравени и дълбоко заровени под купищата други дрехи. Ще се ходи някъде, без значение къде – на вечеря, на фирмено парти, на море, ски, на сватба… – аз никога нямам какво да облека. Много ме тормози този въпрос и освен вечните терзания за това кое прави задникът ми да изглежда по-малък, често закъснявам за срещи, защото…, познайте – нямам какво да облека.

Страшно много обичам нови дрехи. Може спокойно да се каже, че в това отношение съм един класически представител на съвременното консуматорско общество. Има само един проблем – процесът по снабдяването с тях. Най- обичам да пазарувам с една моя приятелка – винаги най-късно след втория магазин се дава конструктивното предложение да се седне на по бира, защото пазаруването, както всички добре знаем, е много изморително занимание. С нея рядко успяваме да купим много неща, но не се смазваме от умора и винаги се прибираме приятно развеселени и заредени с много добро настроение. Още не съм измислила начин как новите дрехи да стигат до мен без да ходя „на мол“ (онлайн не винаги става), затова от време на време все пак се налага да отида, но с голяма доза отегчение. Защо ли? Преди и аз не знаех, не се бях замисляла кое всъщност ме кара да не харесвам моловете, но след като забременях, рязко осъзнах истината – защото там е пълно с нелюбезни продавачи и неприятни хора.

Какво имам против хората ще попита някой. В интерес на истината нищо, но когато се върна назад в спомените си и погледна на посещенията в мола през очите на бременна жена, в съзнанието ми изплуват какви ли не кошмарни сцени и обстоятелства:

– Хората например често кашлят и кихат. В момента си казвам „голяма работа“, но когато някой се изкиха в лицето на бременна, нещата може да не са толкова безобидни. Първо има дами, които стават крайно гнусливи докато трае бременността им и второ, ако бъде нападната от някой бацил, бъдещата майка трябва да гледа в точка и да чака да ѝ мине. Както е известно дори и с билковия чай не бива да се прекалява, да не говорим за хапове и други методи на лечение.

– Хората миришат. Далеч съм от мисълта да набеждавам съгражданите, че не се къпят – напротив! Голяма част от хората имат безупречни хигиенни навици и добър вкус за козметика. Лошото е, че на бременните всичко им мирише, без значение дали човекът, с когото се разминават, мирише на Шанел 5 или на кисело зеле – повярвайте ми, все едно е.

– Хората се блъскат. Ето това за мен беше най-големият кошмар. Бях развила такава фобия от бутане в хора, че ми се искаше да изкарам цялата си бременност в някоя от онези големи надуваеми топки, които се ползват за атракциони на обществени места с басейн или езеро. Сериозно, това, освен че е много неприятно, може да е дори опасно. Отново не искам да обобщавам, но някои хора наистина не се съобразяват. Сигурно на всеки се е случвало да си крачи безгрижно, зяпайки нещо в магазин, и изведнъж да бъде изблъскан с лакът от някоя напориста изискана госпожица, която се е втурнала през глава да грабне последното розово потниче размер XS, което се намира точно някъде пред вас. Сега подминавам такива неща с усмивка, но докато бях бременна категорично бях отказала да си причинявам подобни емоции. В общи линии бременността предоставя възможност за съвсем нов прочит на много неща, които при мен включваха и пазаруването в търговски обекти с повече от пет човека в тях.

Та по същество – след като разбрах, че съм бременна, една от първите мисли, които ми минаха през главата разбира се беше „Бременна съм, супер! Сега ми предстои да напълнея сериозно и в този ред на мисли…ужас, НЯМАМ КАКВО ДА ОБЛЕКА.” Изчаках да отминат онези няколко седмици, в които бременните се влачат като прегазени от валяк и не знаят кой ден е, кога е ден и кога нощ, кой по дяволите ги е наказал така и кога най-после ще спре да им е лошо, и хукнах по магазините за дрехи. След като си причиних веднъж този потресаващ експириънс с бременността и пренаселените молове, реших да направя друго. Прибрах се в нас, разрових всички шкафове и за голяма моя радост намерих доста неща, които всъщност спокойно ставаха за носене през повечето време от бременността ми. Да, съвсем без шопинг не може, но разточителното мотаене и ненужно пазаруване категорично не бяха приоритет. Едно, че ми беше неприятно и второ наистина няма нужда да се купуват неща, които няма да вършат работа след някой друг месец (поне според мен). Разбира се за който желае магазините са пълни със специални колекции за леко бременни, средно- или много бременни. Стига да не ви притеснява нито едно от изброените по-горе неща, можете да си намерите много хубави дрехи и аксесоари за целта. Аз лично геройски преминах през деветте месеца с не повече от 4-5 покупки откъм дрехи, но няма гаранция, че всеки би се разминал толкова леко.

Разбрах обаче и нещо друго – независимо какво ще облечете докато сте бременни, вие сте прекрасни! Говоря напълно сериозно – огледайте се около вас и обърнете внимание на бременните наоколо. Не са ли страхотни? Никога преди не им бях обръщала внимание, но след като самата аз преминах през това състояние започнах да ги заглеждам. Ами те сияят. Те са щастливи и им личи. За мен красивите хора са онези, които излъчват щастие, които са постигнали мира в себе си и са в хармония с външния свят. Ще видите, че ако срещнете погледа им, инстинктивно ще им се усмихнете. Спомням си, че докато се носех като въз едър тюлен по улиците и аз непрекъснато срещах усмивки. Няма значение как сте облечени, щом аз спрях да се питам всеки ден какво да облека, сигурно има шанс за всички. Ако сте били или в момента сте бременни, може би споделяте мнението ми, а може би не. Всеки знае най-добре за себе си. Единствено мога да добавя, че ако решите да обогатите гардероба си с нещо ново за случая, би било полезно да съобразите съответните дрехи с последващото кърмене на новия член на семейството.

Снимка на корицата: Ryan McGuire