Да поговорим Коментар

Пациентските организации се обявиха против лечението за неосигурени бременни жени

Пациентски организации „Заедно с теб“ изразява категорично несъгласие във връзка с инициативата на председателя на Комисията по здравеопазване в НС Антон Тонев за промени в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, които да предоставят права на неосигурените бременни жени. В позиция на Пациентските организации се казва, че фаването на неосигурени граждани да ползват здравни права като осигурени е много лош и демотивиращ сигнал за обществото. Според тях подобна стъпка към изравняване на осигурителните права на плащащи и неплащащи здравни осигуровки ще има крайно негативен ефект върху здравното осигуряване като процес в България.

В становището се предупреждава, че е възможно първата стъпка по отношение на бременните жени да причини лавинно нарастващи групи от граждани, които да бъдат освободени от задължението за здравно осигуряване.

От „Заедно с теб“ смятат, че управляващите трябва да изпълнят задълженията си да контролират заплащането на здравните осигуровки от всички граждани, които подлежат по закон на това, както и да се вземат адекватни мерки за тези в сивия сектор, които изчакват вечерите и посещават лекарите в Спешните приемни отделения.

Пациентските организации са съгласни тези, които поради финансови причини нямат възможност и ползват социалната система по определени правила, да бъдат освободени от вноски и да бъде осигурен механизъм за осигуряването им.

„Категорично изразяваме несъгласие с мотива на управляващите, че „държавата осигурява децата и няколко месеца в повече не са проблем“, защото това е неправилно и неморално. Децата не могат да работят и затова са осигурени от държавата. И в тази връзка задаваме въпрос кога държавата ще започне да осигурява държавните служители с пълния процент здравни осигуровки, защото в момента ги осигурява наполовина и останалите съвестни данъкоплатци поддържаме здравното осигуряване на работещи хора?“, завършват от Пациентски организации „Заедно с теб“.