Да поговорим Истории

Рядка операция на 9-месечно бебе е извършена във ВМА

Лекари спасиха бебе с много рядка аномалия

Рядка операция извършиха специалисти от клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Пациентът е бебе на 9 месеца с вродена малформация, хоанална атрезия – липса на отвор между носната кухина и епифаринкса. Заболяването води до сериозни затруднения в дишането през носа, тежки инфекции в областта на носоглътката, нерядко и до затруднения при храненето.

Операцията е извършена по ендоскопски метод при използването на високотехнологична видеоендоскопска и навигационна техника от хирургичен екип в състав доц. Христо Златанов и д-р Теодора Димитрова, и анестезиолог доц. Емил Кържин, отбелязват от ВМА.

24 часа след операцията малкият пациент диша нормално през носа, храни се пълноценно и се чувства добре.

Според статистиката, с подобна диагноза е всяко едно на 7000 живородени деца у нас, като по-често се среща при момичетата. Често се съчетава с други сериозни, вродени малформации при новородените, които допълнително усложняват състоянието на незрелия детски организъм, коментират медиците.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.