Да поговорим Истории

Роди се 32-рото бебе на общинската Инвитро програма

бебе
Avatar
Автор Bremenna

Вече 32 бебета са родени с помощта на Инвитро програмата на Столична община, съобщи зам.-кметът на София по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Михаела, с перфектните мерки 51 см и 3140 гр е бебе №32, което е родено с помощта на за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Родителите на дълго чаканото дете благодарят на д-р Стаменов, с чиято помощ момиченцето се появи на бял свят.

От всички родени по програмата бебета, за които е получена информация от родителите, 14 са момиченца, а 18 – момченца, припомня още Барбалов.

Инвитро програмата на Столична община беше създадена през 2015 г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова съвместно с фондация „Майки за донорство“. Оттогава всяка година СО отпуска по 70 000 лв. от своя бюджет за нейното изпълнение. След последните изменения в правилника от това лято, общината вече финансира до два опита на семейство за инвитро с донорски яйцеклетки. Стойността на финансираните процедури и изследвания за всеки опит е до 3620 лв.

Източник: Столица.bg

За автора

Avatar

Bremenna