На кои храни да наблегнете за здравословна бременност?

Американската кардиологична асоциация оцени диетата ДАШ и средиземноморската като най-здравословни

Бременността води до всякакви нови хранителни навици. Много жени внезапно започват да ядат храни, които никога не са можели да понасят – може би имате нова любов към аншоата? Или може би сте се натъкнали на по-разпространеното желание за кисели краставички и сладолед! Правилното хранене, когато сте бременни, е от решаващо значение за развитието на плода, поради което ви представяме списъка с топ 10 на храните, от които имате нужда, за да си набавите необходимите хранителни вещества по време на бременността. За щастие има много храни, които са едновременно вкусни и питателни за бъдещите майки, казва диетологът Джилиан Рийс. Най-добрата диета ще бъде тази с много плодове и зеленчуци, протеини, здравословни мазнини и пълнозърнести храни. Ето десет обичайни храни, които може би не смятате за полезни:  

  1. Портокали
Чувате портокал и ползата за здравето, която ви идва на ум, най-вероятно е свързана с обикновената настинка. Снабдени с витамини А и С, портокалите помагат и за усвояването на желязото. Адекватните запаси от желязо по време на бременност помагат за доставянето на кислород на растящото бебе. Други опции, които имат подобно въздействие, включват моркови и сладки картофи.  
  1. Яйца
Яйцата са чудесен източник на витамин D и холин. Холинът помага за развитието на мозъка.  
  1. Боб
Бобовите растения и бобът са протеини, с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на фибри. Те също така съдържат желязо, фолат и калций.  
  1. Обезмаслено или нискомаслено кисело мляко
Киселото мляко е с високо съдържание на калций, витамин D и протеини.  
  1. Авокадо
Този популярен плод, богат на здравословни мазнини, е чудесен източник на фибри и има повече калий от бананите, които са считани за най-добрия източник на това важно за тялото вещество.  
  1. Фъстъчено масло (или бадемово масло)
Фъстъченото масло (и бадемовото масло) е богато на витамини от група В, които могат да намалят риска от развитие на вродени дефекти на бебето, да помогнат за развитието на нервната система и да помогнат при метаболизирането на въглехидратите. И да, освен ако не сте алергични към фъстъчено масло, то е безопасно да се яде по време на бременност.  
  1. Спанак
Тайната за получаване на допълнителен калий, витамин К, калций, желязо и фолат е яденето на спанак. Други зеленчуци с подобни ползи включват зеле, брюкселско зеле и броколи.  
  1. Сьомга
Мазната риба като сьомгата поддържа здравословното развитие на кожата и тъканите на бебето. Сьомгата е чудесен източник на протеини, витамин D и осигурява Омега 3 мастни киселини, за да помогне за развитието на нервната система на бебето.  
  1. Кафяв ориз
Пълнозърнестите храни като киноа, ечемик и кафяв ориз помагат за осигуряването на енергия и могат да бъдат отличен източник на фибри, витамини от група В и магнезий.  
  1. Тофу
Протеините, бедни на мазнини, като пилешко, пуешко, морски дарове и тофу, помагат за здравето на мускулите на растящото бебе. Тофуто има допълнителното предимство, че съдържа и калций. Източник: Tufts Medical Center