Кои храни да избягвате по време на бременността

Средиземноморската диета при бременност помага за развитието на бебето

Диетологът Олег Золоев е изброил храните, които могат да бъдат опасни за бременната жена и нейното бебе. Сред него това са тестени продукти и такива, които съдържат захар и кофеин. Специалистът заявява, че прекомерната консумация на кофеин по време на бременност може да има отрицателно въздействие върху плода. Например увеличава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. Освен това брашното и захарта също могат да бъдат опасни за бременната жена. Золоев обяснява, че те могат да бъдат заразени с гъбички, които водят до различни здравословни проблеми за майката и детето. Във връзка с това специалистът съветва внимателно да се проверява състоянието на храните преди консумация. Диетологът допълва, че не бива да се прекалява с храни, съдържащи големи количества витамин А. Такива храни са всеки черен дроб, рибено масло, яйчен жълтък, масло, заквасена сметана, червен хайвер, както и моркови, сладки чушки и кайсии. "Витамин А е важно хранително вещество, необходимо за здрава кожа, зрение и имунна система. Консумацията на високи дози витамин А по време на бременност обаче може да доведе до риск от увреждане на плода", обяснява лекарят. Золоев препоръчва да се следи приемът на този витамин и при необходимост съветва да се консултирате с лекар, съобщава Public News Service, цитира vesti.bg.