Как да се храните по време на бременност?
Когато сте бременна, имате нужда от повече определени хранителни вещества като протеини, желязо, фолиева киселина и йод. Също така е важно да получавате достатъчно калций. Интелигентният избор на храна може да ви помогне да имате здравословна бременност и здраво бебе. Ето няколко идеи, които да ви помогнат да се храните здравословно по време на бременност. Следвайте модел на здравословно хранене Да се храниш здравословно означава да следваш модел на здравословно хранене, който включва разнообразие от питателни храни и напитки. Яжте различни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти и протеинови храни. Изберете храни и напитки с по-малко добавени захари, наситени мазнини и натрий (сол). Ограничете рафинираните зърнени храни и нишестета, които се съдържат в храни като бисквити, бял хляб и някои закуски. Ако се чувствате зле, опитайте да изядете парче пълнозърнест препечен хляб или пълнозърнести бисквити. Приемайте точното количество калории за вас. Това, че сте бременни, не означава, че трябва да ядете два пъти повече храна.
- Първи триместър (първите 12 седмици) – Повечето жени не се нуждаят от допълнителни калории.
- Втори триместър (13 до 26 седмици) – Повечето жени се нуждаят от около 340 допълнителни калории на ден.
- Последен триместър (след 26 седмици) – Повечето жени се нуждаят от около 450 допълнителни калории на ден.
- Нискомаслено или обезмаслено кисело мляко с плодове (потърсете варианти без добавена захар)
- Пълнозърнести крекери с обезмаслено или нискомаслено сирене
- Моркови с хумус
- Консервирана риба тон
- Сом
- Треска
- Херинга
- Стриди
- Сьомга
- Скариди
- Пъстърва
- Лаврак
- Групер
- Камбала
- Махи-махи
- Жълтопер тон
- Сурови или недоготвени риба или миди, като суши или сурови стриди
- Меки сирена (като фета, бри и козе сирене), освен ако не са пастьоризирани
- Сурови меса, домашни птици или яйца
- Непастьоризирани сокове или мляко
- Обяд или деликатесни меса, пушени морски дарове и хот-дог
- Сурови кълнове, включително кълнове от люцерна, репички и боб мунг