Искаме бебе Плюс 1

Истини и митове за забременяването

бременна

Знаем колко е важен здравословният живот по време на бременност, защото от него пряко зависи здравето на вашето бебе. Но могат ли изборите, които правим преди да забременеем – като прекалено много кофеин или работа под стрес – да повлияят на плодовитостта?
За добро или за лошо, начинът ни на живот може да повлияе на шансовете за забременяване. И обратното – не всичко, което правим, има пряка връзка с фертилитета. Време е да потвърдим и отречем някои широко тиражирани факта, пишат от struma.bg.

Истини:
1. Възрастта има значение
Годините са може би най-важният фактор, който влияе върху плодовитостта. Тъй като възрастта на първа бременност се вдига по целия свят (25 в САЩ, 29 в Япония, 30 в Германия, 28 в България), това е основният виновник за фертилните проблем. Наистина всичко е свързано с яйчниковия резерв на жената, който намалява значително с напредването на възрастта.
2. Лошото хранене намалява шансовете
Поднорменото и наднорменото тегло могат да намалят с 30% плодовитостта. Жените, които не консумират достатъчно калории и мазнини всеки ден, рискуват да не могат да овулират нормално. От друга страна, наднорменото тегло пречи на нормалната хормонална функция.
3. Стресът намалява плодовитостта
Да, но до известна степен. Скорошно проучване показа, че жените, които са преминали курс за намаляване на стреса или упражняват редовно медитация, имат значително по-голям успех с IVF процедури. Но това зависи по-скоро от устойчивостта на психиката, тъй като жените забременяват при всякакви стресови ситуации по цял свят.
4. Общите химикали са инхибитори на плодовитостта
Редица проучвания показват, че прословутият бисфенол А (BPA) може да намали плодовитостта при жените, а перфлуорираните химикали (PFC), използвани в тефлона, влияят на менструалния цикъл.

Митове:
1. Пушенето не пречи, щом още не сте бременни
Пушенето на цигари, дори пасивното пушене, е доказано, че намалява плодовитостта и влошава качеството и на яйцеклетките, и на сперматозоидите.
2. Конкретни храни влияят върху плодовитостта
Някои казват, че консумацията на повече (или по-малко) соя влияе върху плодовитостта заради високото съдържание на фитоестрогени, но има твърде малко доказателства, че яденето на конкретни храни би имало някакъв ефект.
3. Кофеинът потиска шансовете ви за бременност
Не, няма проблем да пиете кафе, стига да е в границите на разумното. Единствената научно доказана закономерност е тази между пиенето на кафе и спонтанните аборти.
4. Позата при секс има значение
Здравите сперматозоиди са отлични плувци. Почти всяка поза може да доведе до бременност, така че имате богат избор. Е, разбира се, желателно е да се придържате към законите за гравитацията.
5. Забременяването се случва до третия месец опити
Яйцеклетката и сперматозоидът могат да се срещнат още при първия опит, разбира се, но се приема, че бременност може да настъпи и след 12 месеца активни усилия и това да не е свързано с фертилни проблеми. Ако жената е над 35 години обаче, „срокът” пада на 6 месеца.
6. Мъжете нямат биологичен часовник
Това е часовник с много по-дълготрайна батерия, но все пак тиктака. Колкото и невероятно да звучи – проблемите с плодовитостта при мъжете се срещат точно толкова често, колкото и при жените. Мъжете над 40 години са по-склонни да имат понижаване на нивата на тестостерон, намаляване на количеството и качеството на спермата, намалена сила и подвижност на сперматозоидите и други проблеми.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.