Прилики и Разлики Семеен портрет

Една от всеки 5 бременности в САЩ бива прекъсната

ембрион утроба

Броят на абортите от 2017 г., когато беше отбелязан траен спад, се е увеличил към 2020 г. Това показват данни на института „Гутмахер“, цитирани от Асошиайтед прес.

Докладът на изследователската група, която подкрепя правото на аборт, отчита над 930 000 аборта в САЩ през 2020 г. при 862 000 прекъснати бременности през 2017 г., когато броят на абортите достигна най-ниската си точка след решението на Върховния съд на САЩ от 1973 г., което легализира процедурата в цялата страна.

Около една от всеки пет бременности е завършила с аборт през 2020 г., според доклада, който идва, в момент когато Върховният съд изглежда е готов да забрани абортите.

Броят на жените, които правят аборт, „подчертава колко опустошително ще бъде решението на Върховния съд за достъп до абсолютно жизненоважна услуга“, казва Сара Розенбаум, професор по здравно право и политика в университета „Джордж Вашингтон“.

Медикаментозните аборти, комбинацията от две лекарства, понякога наричана „хапче за аборт“, представляват 54% от абортите в САЩ през 2020 г., това е първата година, в която те вземат превес, сочи докладът.

Експертите от „Гутмахер“ допускат, че пандемията от COVID-19 може да е намалила числата в някои щати. Според данните в Ню Йорк абортите са се увеличили от 2017 до 2019 г., след което са отбелязали спад с 6% между 2019 и 2020 г.

За същия период Тексас отбелязва спад от 2%,, което съвпада с ограниченията за аборти, свързани с противоепидемичните мерки в щата, когато достъпът до лечебни заведения беше ограничен.

„Щом щатите плащат за аборти, надявам се да подкрепят и раждането, така че жената да не мисли, че абортът е най-добрият или единственият вариант“, казва Карол Тобиас, президент на Националния комитет за право на живот, който е против прекъсването на нежелана бременност.

Институтът „Гутмахер“ извършва най-изчерпателното проучване на лечебните заведения в страната, които правят аборти, на всеки три години. Неговите данни се смятат за по-достоверни от цифрите, които публикуват Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Процентът на абортите през 2020 г. е 14,4 на 1000 жени на възраст 15-44 години, което е увеличение от 13,5 на 1000 жени през 2017 г. Абортите са се увеличили с 12% на Запад, с 10% в Средния Запад, с 8% на Юг и с 2% на Североизток, сочат още данните от доклада.

За автора

Бременна.БГ

Бременна.БГ

Бременна.БГ има за цел да осигурява информация, засягаща темите свързани със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на деца.