Плюс 1 Чакаме бебе

Безопасно ли е водното раждане?

раждане бебе

Защо да изберете водно раждане?

От вас зависи, след консултация с вашия лекар, да планирате къде и как искате да родите. Също така е важно да запомните, че нещата не винаги вървят по план.

При водното раждане вие раждате седнали в басейн, така че вашето бебе се ражда потопено във вода.

Раждането във вода има някои предимства. То може да бъде релаксиращо и може да осигури ефективно облекчаване на болката. Освен това е по-малко вероятно да имате нужда от епидурална упойка за овладяване на болката, ако изберете водно раждане.

 

Ако родя във вода, може ли бебето ми да се удави?

Ако вашето раждане протече без усложнения и получавате правилната подкрепа от вашата акушерка, няма риск бебето ви да диша, преди да бъде извадено от водата. Това е така, защото тялото на новороденото бебе има няколко защитни функции, които му пречат да диша, докато е под водата.

 

Кой може безопасно да има водно раждане?

Повечето лекари и акушерки са съгласни, че ражданията във вода са безопасни, ако:

  • сте имали нискорискова бременност и сте здрави
  • сте достигнали 37 гестационна седмица
  • имате само едно бебе (не близнаци или други многоплодни), което е разположено с главата надолу
  • не сте с наднормено тегло – това е така, за да болничният персонал може лесно да ви извади от водата при спешен случай
  • раждането ви протича нормално

Повечето болници също имат набор от условия, с които трябва да се съгласите, ако изберете потапяне във вода по време на раждането. Те включват съгласие да напуснете водата в определени ситуации, например, ако има тревожни промени в сърдечната честота на вашето бебе. Можете да попитате вашия лекар или акушерка за повече информация относно правилата на вашата болница или родилен център.

 

Безопасни ли са ражданията във вода?

Няма доказателства, че вие или вашето бебе сте изложени на допълнителен риск при водно раждане, въпреки че са необходими допълнителни изследвания.

Потенциалните рискове включват:

 

  • вашето бебе може да получи инфекция
  • вашето бебе може да погълне вода
  • може да се повиши телесната ви температура или тази на бебето ви

Повечето болници имат политики, които да помогнат справянето с тези потенциални рискове.

Ако вашият здравен екип прецени бременността ви като високорискова, може да не ви предложат опция за раждане във вода.

 

Мога ли да родя във вода в болница?

Някои болници и родилни центрове предлагат потапяне във вода за облекчаване на болката по време на раждането, но не всички предоставят съоръжения за раждане във вода. Добре е да проверите предварително дали там, където планирате да раждате, се предлага водно раждане.

Болниците, които предлагат раждания във вода, са оборудвани да се справят с всякакви проблеми, които могат да възникнат по време на раждането. Ако има проблем, вашият лекар или акушерка трябва да може да ви изведе от ваната или басейна безопасно и бързо.

Ако обмисляте да се възползвате от водно раждане, обсъдете това предварително с вашия лекар.

Източник: PregnancyBirthBaby