На теория и на практика Семеен портрет

3 съвета за възпитанието на децата от един чист теоретик

3 съвета за възпитанието на децата

Така се случи, че на първия учебен ден гостувахме на наши познати в Париж. Детето им беше първолаче и в края на празничния ден, след като го сложиха да спи, седнахме заедно да разглеждаме брошурите, които им бяха дали в училище. Разбрахме, че извън редовните си занимания хлапетата могат да посещават часове по керамика, танци, театър, рисуване – каквото си изберат. Бащата предложи да запишат дъщеря си на керамика или на рисуване. Майката беше категорично против – нямало да става грънчарка! И какво е това рисуване, той още малко ще предложи да ходи и на танци или не дай Боже да я пратят в часовете по театър и да стане актриса. Най-добре според нея било да я запишат на математика и английски. Тя френския си го говори, българския горе-долу, още един език няма да ѝ е излишен.

Както неведнъж съм казвала, на мен все още силата ми е в теорията – деца за възпитаване нямам. Затова може, след като прочетете защо според мен е важно хлапетата да ходят на рисуване, танци, да ги водят на куклен театър и да ги оставят да правят нищо, да ми препоръчате да прочета статията „Обещанията, които всички правим преди да станем родители… и после нарушаваме“.

Колкото повече неща пробва детето, толкова повече неща научава за себе си и за света
Не всеки, който посещава театрална школа става актьор. Но пък се научава на отборна работа, анализ на човешкото поведение, отговорност, да говори свободно пред по-големи групи непознати хора. Запазва и развива в себе си фантазията и желанието за игра. Мислите ли, че всички тези развити умения и качества няма да послужат на вашето дете?

Танците ще му помогнат да развие координацията си. Движенията на момичетата стават по-грациозни, момчетата отрано се възпитават като джентълмени, всички деца се научават на упоритост и търпение. Или вие смятате, че вашето дете няма нужда от тези качества?

Разбира се, ако на хлапето не му харесва да посещава часовете, отпишете го. Не го карайте да ходи на уроци по пиано, ако съседите се разплакват само като го видят да се прибира у дома. Ако иска да играе футбол, нека играе. Ако предпочита кръжок по електроника, не му отказвайте. Всеки опит е богатство, което остава за цял живот. Няма напразно знание или умение.

Използвайте желанието на детето си да ходи на едни занимания, а да се откаже от други с възпитателна цел
Говорете си с него. Може би има заложби за балет и му харесва да танцува, но много го изкушават игрите с децата навън и затова предпочита да се откаже. Какъв по-добър момент да го научите, че трябва да е упорито; че невинаги да правим това, което ни харесва значи безкраен празник, но пък си струва. А може би детето ви иска да се откаже от рисуването, танците, работилницата по творческо писане, защото усеща, че не са за него. (Не подценявайте децата!) Подкрепете го, няма нищо лошо в това човек да си дава сметка за своите възможности и да не копае в задънени улици. Подтикнете го да се занимава с нещо друго.

Научете мъника да слуша себе си
Вие това можете ли го? Все повече хора губят тази си способност. Те винаги имат нещо да вършат, някъде да ходят, непрекъснато си говорят с някого, зяпат си в телефоните, пазаруват. Всичко това пречи на човек да се чуе, да установи връзка със себе си, да се попита как е. За тази цел му трябва тишина, спокойствие, време за правене на нищо. Дайте на детето си възможност да изпита това щастие – да открие, че в собствената му глава е по-забавно отколкото в детски парти център. Оставете го незаето, то пак ще запълни времето си с полезни за него неща, уверявам ви.

Ако не ми вярвате, спомнете си вашето собствено детство. Времето, в което сте се скитали с приятели и сте вършили лудории; следобедите, когато сте зяпали в тавана и сте правили слънчеви зайчета с джобно огледалце; книгите, прочетени с фенерче под одеялото. Не са ли те причината да познавате щастието, тръпката от приключенията, усещането за близост с някого? Защо се опитвате да лишите детето си от тях, като разграфите деня му на училище, математика, пеене, английски, домашни, вечеря, сън, училище, математика, пеене, английски…

Обобщение
Нали знаете, че както не е задължително хлапето да стане велик художник, ако ходи на рисуване, така няма гаранции, че ще стане гениален математик или поне приличен счетоводител. След време може да се окаже, че най-добре се чувства като акробат в цирка. Вие може да си мечтаете детето ви да стане инженер, адвокат, лекар и каквото друго решите, но най-добре е да му помогнете да е любознателен, отговорен, уверен, доволен от себе си човек, пък било то и като го запишете на танци в първи клас. Не ли?

Снимка на корицата: pixabay.com